Labels

Followers

Need for speed PC Crashes, Freezes, Errors, CTD, System Validation Error, Low Framerate, Ubisoft Game Launcher Error and more, Fix

Friday, June 25, 2010



Need for Speed Shift  is the latest franchise of the need for speed genre from the Ea.Bringing to life some of the most iconic tracks from all over the world (including Brand's Hatch in the UK),the game delivers a large arsenal of extreme vehicles including the Pagani Zonda,Porche 911 GT2 and Elise .Also incorporated in this game play is the racing experience from the drivers perspective which along with the gripping atmosphere and G-forces gives us a  state of the artracing experience.Every miniscule detail from racing tracks texture to the crowd detail is covered in depth.Even though we may miss the nightly undercover missions for a while,we may find some sense of complacency from this game.Based on the reviews from ign and gamespot and others this game is worth for every penny.Grab your legitimate copy from steam or ship it.
     
 Need for speed shifts system requirements may be noted as follows:
Need for Speed Shift's Minimum system requirements
OS: Windows XP SP3/Vista SP1/Windows 7

Processor: Intel Core 2 DUO @ 1.6 GHz
Memory: 1 GB
Hard Drive: 6 GB Free
Video Memory: 512 MB (NVIDIA GeForce 7800 GT/ATI Radeon X1800)
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 9.0c
Keyboard & Mouse
-----------------------------------------------------------------------------------
Problem #1. Need for Speed Shift freezes randomly every x seconds:

Solution #1: (posted by dashadowpl) If you have
Bitdefender installed, disable or uninstall it completely. It is known to cause Need for Speed Shift to freeze at random intervals.
Solution #2: Disable your internet firewall or add EA Nation and Need for Speed Shift to the list of exceptions. EA Nation can trigger false positives from your Firewall and can cause the game to freeze because EA Nation's connection gets interrupted.
Solution #3 : (posted by kevlahnota ) Graphic Corruption usually occurs when using incompatible drivers or overheating issues. Update Your Video Card Drivers may fix the problem. Another common fixes are lower your resolution and turn off all eye candy in the game like motion blur, etc. and set all settings to low. If it runs fine then you may increase your setting gradually and find your optimal settings. Make sure to check also your controller/gamepad drivers if you have any, it might be conflicting on the game.
Problem #2. Need for Speed Shift Graphics is corrupted / Need for Speed Shift textures are corrupted / Artifacting:
Solution #1: Make sure that you are not running the game with an overclocked video card
Solution #2: Make sure that your video card is not overheating.
Problem #3. Triangles,colored bars appear or random flashing (especially on tracks), most notably when Need for Speed Shift switches from menu to the actual game:

Solution : See solution posted for #2
Problem #4. NFS Shift crashes on ATI cards:
Solution #1 : Install the Catalyst 9.9 drivers for ATi
Solution #2: (as posted by cem_ea_id)
I surprised and curious as to why newer games don't automatically disable both Visual Themes and Desktop Composition. However, this is what some of you will need to do. You can do this by Right Clicking on:
-Shift.exe
-Click on the Compatibility Tab
-Place check marks on both Disable visual theme and Disable desktop composition
-Hit the Apply Button
-Hit the OK button
-Double left click on shift.exe
Problem #5. NFS Shift crashes on the first test la:

Solution : (as posted by pangwi on the NFS forums)
Install the game, if you're facing this problem then the
Known possible work-around thus far. (These are not step by step, but just try either one, or a combinations of them)
1) After installation, reinstall PhysX, removed your old drivers profile from My Documents
2) Run everything on DEFAULT, no change and no touching on graphic settings.
3) You could possibly "test-out" a similar aspect ratio to your native monitor resolution. However, after setting it, save the driver's profile (in-game), Quit the game and re-run, hit Career and DO NOT TOUCH graphic settings.
4) Change the CONTROLLERS, choose the preset number that suit the CONTROLLER DEVICE that you're using.
5) Turning off SLI and Xfire is said to give better FPS.
6) Cut and copy the driver's profile and configuration file to your desktop. Technically it means delete and reset. Re-run and re-config until u can run it.
7) Graphic settings that known to be working - Medium or MAX on all settings. For some, selecting the suitable V-Sync seems to do the trick.
Problem #6. Need for speed shift runs slow on Ati Cards:
Solution : Follow the steps outlined in Step #5 of this NFS Shift fix guide
Problem #7. Game loads screen and gets to the driver safety page and this error message pops out : "shift.exe has encountered a problem":
Solution : The one thing I can reproduce is that the game crashes when going to cockpit every time I start it unless I:
a) remove graphicsconfig.xml from my NFS SHIFT directory
b) start the game and reconfigure the graphics
c) quit and restart the game again
Problem #8. Need for speed Shift Stuttering audio / cracking audio / no sound problem:

Solution : Turn down/off Directsound Acceleration.
Problem #9. Black screen problem Need for speed shift startup:
Solution #1 : Try running NFS Shift on windows 98 compatibility mode, this should make the game work. If you feel like you've lost some frames/sec with this method then try to update your graphics card drivers and if that doesnt boost the game performance, post your system specs on the comment box below along with w/e drivers or service packs your OS is using to run the game.
Solution #2 : use the anti-Blackscreen NFS Shift config file and methods here http://filenetworks.blogspot.com/2009/09/updated-fix-for-nfs-shift-black-screen.html



Labels:

3 comments:

Ridhi Web Expert said...

why cant the law come down seriously on those vehicle operators who deliberately gate crash red traffic lights?


Thank You.

Brad Fallon

sharma said...

If my PC crashes, will it also cause my SD card and external hard drive to crash?
Electrical Stores

sharma said...

My explorer stops responding after a few pages I have to close it down and start a new session Firefox does to

Herman Miller Aeron

Post a Comment

Recent Comments

Holla @ Me

ShoutMix chat widget

Counter

free counters

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .